Dirk

Ik ben Dirk,

Mensen én boeken zijn in mijn leven beide essentieel: ik kan me geen leven zonder voorstellen. Ze kunnen boeiend, inspirerend, voedend zijn. Ze leren me steeds weer iets over mijzelf, raken me, brengen me in beweging.

De behoefte aan tijd alleen en stilte zie ik als zelfzorg. Ook eigen therapie hoort daar voor mij bij.

Samen zijn/doen én alleen zijn, allebei zijn voor mij belangrijk.

Interessegebieden én passies zijn – naast psychologie en psychoanalyse – geschiedenis, literatuur, films, lekker eten, koken.

Met ouder worden  – in 2017 rondde ik de kaap van 50 – neemt mijn overtuiging toe dat je levenslang kan leren, groeien en veranderen. Mijn jaren ervaring in palliatieve zorgen, oncologie en rouwzorg leerden me dat mensen ook tot in hun laatste weken of uren kunnen veranderen, kunnen groeien.

Ik wandel nagenoeg dagelijks en verwonder me dan doorheen de seizoenen over wat groeit, verander of beweegt. Bewegen doe ik bij voorkeur te voet of per fiets.

Sinds mijn afstuderen in 1992 als klinisch psycholoog deed ik uiteenlopende ervaringen op in diverse gebieden (zie verder). In De Stroom vond ik een nieuwe aanlegsteiger om met al deze ervaringen aan te meren en deze samen te kunnen brengen.

Dirk Hendrickx


Je kan bij Dirk terecht voor

- Individuele begeleiding (kort of langduriger)

- ELP (terugbetaalde eerstelijnspsychologische zorg)

- Rouwzorg

- Nazorg of verdere begeleiding na behandeling in het ziekenhuis voor kankerpatiënten en/of hun partner/naasten

- Workshops/intervisie/supervisie voor zorgverleners-verpleegkundigen


Het kan dat we starten met begeleiding die dan ongemerkt evolueert naar rouwbegeleiding.

Of omgekeerd kan je n.a.v. van een verlies starten met begeleiding en ontdekken dat je verder aan jezelf wil werken. Ook de ervaring van kanker krijgen kan zulke groeiprocessen in gang zetten. Er is voor deze evoluties en processen steeds ruimte.Sleutelwoorden zijn voor mij: verbinding, vertraging, stilte, geduld, de dingen met hart en ziel doen.

Ik heb ervaring als klinisch psycholoog sinds 1992. Mijn achtergrond is een combinatie van psychodynamisch kijken/werken en vele andere invalshoeken en technieken. We kijken altijd naar wat voor jou werkt. Gedachten, gevoelens, dromen, verlangens en verbeelding komen altijd op één of andere manier aan bod.


Individuele begeleiding (duur en frequentie bepalen we samen) kan voor uiteenlopende problemen of zaken waar je mee vastloopt.

Zelfzorg is één van mijn stokpaardjes, ik ben en blijf er ook in zoekende.

Kwetsuren en kwetsbaarheid. We zijn er vaak bang voor, lopen er voor weg of verdoven op welke manier ook wat we voelen. Maar het is iets wat ons nu éénmaal menselijk maakt. Je kan iets een kwetsuur noemen of een trauma. Ook daar kan het bij mij over gaan op uiteenlopende manieren

Kwetsbaarheid kan op vele manieren verkend worden.

Weet dan dat er in mijn spreekkamer altijd zakdoekjes én een grote voorraad mildheid te vinden is.

Begeleiding rond rouw en verlies kan nodig zijn als je een partner, ouder, kind, broer/zus, vriend(in) of een andere belangrijk iemand verloor. Soms kan er, vóór deze persoon komt te overlijden (en je weet hebt van een naderend levenseinde), nood zijn om hier bij stil te staan. Ook dat kan.

Ook hier staat centraal wat jij nodig hebt: er is niets dat moet en we volgen jouw ritme en weg. Rouw en verlies kan ook gaan over verlies van een relatie, werk of wat ook belangrijk was/is voor jou.

Je hebt/had kanker of bent partner of andere naaste van iemand met kanker. Misschien kreeg je  korte of langere tijd psychologische begeleiding in het ziekenhuis maar kan je daar nu niet meer terecht. Of misschien heb je liever begeleiding op een andere plek dan het ziekenhuis (bv. omdat je daar al meer moet/moest zijn dan je lief is).

We kijken wat je behoefte is en zoeken samen wat jou kan helpen.

Ik werkte vele jaren als onco-psycholoog in het ziekenhuis en ken dus de werking en gang van zaken op een daghospitaal of afdeling oncologie. Deze begeleiding kan individueel of als koppel.Praktische Informatie

Voor wie? 

Volwassenen

Kostprijs 

€ 65 per sessie

ELP (met voorschrift arts) voor volwassenen (vanaf 18 jaar): € 11,20/sessie of € 4,00 bij verhoogde tegemoetkoming

Duur van een sessie 

50 min

Telefoonnummer 


Gelieve per mail aan te melden

Email en online agenda 

dirk@mcdestroom.be


Overige

 Ervaringen

Deze medewerker heeft volgende diploma's en ervaringen.

Opleidingen & specialisaties

 • - in 1988 afgestudeerd als Assistent in de Psychologie (thans bachelor Toegepaste Psychologie), Katholieke Vlaamse Hogeschool, Antwerpen (nu Thomas Moore)
 • - in 1992 afgestudeerd als klinisch psycholoog (Licentiaat Psychologie, thans Master) aan K.U. Leuven
 • gedeeltelijke opleiding psychoanalyse vanaf 1991 (Belgische School voor Psychoanalyse,  leeranalyse) + tal van seminaries (K.U. Leuven) en deel van opleiding psychoanalytische psychotherapie (K.U. Leuven, 2009-2010)
 • - opleiding Creatieve Interactie aan Educatieve Academie (Berchem-Antwerpen, 2002-2003)
 • - opleidingsmodule Bewegingsexpressie in Hulpverlening en Begeleiding aan Fontys Hogeschool (Tilburg, Nederland)
 • - opleiding Psycho-Oncologie, permanente interuniversitaire vorming (2012-2014, VUBrussel)
 • - tal van opleidingen en workshops rond palliatieve zorg, rouw + deelname aan werkgroep psychologen Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen
 • - 2018-2019 meerdere (6- en 8-daagse) workshops gevolgd rond systemisch werk bij Umbra, Deurne (Herman Cools)

Ervaringen

 • - ik begon mijn carrière als klinisch psycholoog in psychotherapeutisch centrum Tsedek (Ekeren, 1994-2004)
 • - sinds 1993 ervaring als klinisch psycholoog in zelfstandige praktijk
 • - als klinisch psycholoog in psychotherapeutische afdeling de Wending in Psychiatrisch Centrum Sint-Norberthuis (Duffel, Emmaüs, 2009-2011)
 • - als psycholoog van palliatief support team in AZ Heilig Hart Ziekenhuis in Lier (2011-2012) en in AZ Klina (Brasschaat vanaf 2012); tevens als psycholoog van Coda Hospice (Wuustwezel)
 • - als onco-psycholoog in AZ Klina (vanaf 2012)
 • - uiteenlopende leservaring: freelance en als docent psychologie in opleiding journalistiek en als lesgever voor verpleegkundigen en intervisie met deze zorgverleners binnen algemeen ziekenhuis en in palliatieve zorgen
 • - redactie-ervaring  en bestuurservaring (vrijwilliger) bij Active Company, de Antwerpse holebi-sportclub (2006-2012) + ervaring als recensent van boeken (psychologie, psychiatrie, aanverwante domeinen, proza, poëzie)
 •  

Wilt u meer weten over ons volledige aanbod?