Fabio Romano

JONGERENTHERAPEUT


Over mij

SPELCOUNSELOR

Als ik mezelf moest omschrijven, zou ik dit doen met de woorden warm, enthousiast, geëngageerd en betrokken. Zelf kom ik uit een grote Italiaanse familie waar in contact zijn met elkaar, centraal staat. Dit neemt urenlange tafelmomenten, met een mama en nonna die lekker eten bereiden, veel gezellige drukte, familiale discussies die met de nodige lawaai worden uitgeklaard en zondagen en feestdagen waarbij geregeld een extra stoel en bord aan tafel worden geschoven met zich mee.

Zien hoe mijn familie en vrienden in verbinding staan met elkaar, mijn zorgend karakter en mijn grote interesse in wat mensen drijft,  legden de zaadjes om te kiezen voor mijn studies als psychologisch consulent (Toegepaste Psychologie), met optie klinische psychologie. Door mijn stage in de volwassenenpsychiatrie leerde ik dat ik de moeilijkheden al sneller in de ontwikkeling van mensen wilde aanpakken en al snel ontwikkelde ook mijn passie voor het werken met kinderen, jongeren en hun gezin. Hierdoor volgde ik de opleiding ging als jeugdprofessional (Sociale Readaptatiewetenschappen te Heverlee) en later de opleiding als spelcounselor. 

Lees meer

Na mijn studies kon ik al snel starten als consulent op het ondersteuningscentrum jeugdzorg en daarna op de sociale dienst jeugdrechtbank. Daar kon ik ervaring opdoen in het werken met kinderen, jongeren en gezinnen waar verontrusting een centraal thema vormt. 2 jaar geleden mocht ik mijn eerste stappen als spelcounselor zetten in de Stroom. 

Mijn drive in mijn werken zit in het kunnen bieden van een stem aan kinderen en jongeren en dan zo de diamanten die in hen schuilen tot hun recht laten komen. Soms zitten deze heel erg verstopt, soms moeten ze geslepen worden, ze zijn altijd wel aanwezig! Het liefste doe ik dit aan de hand van spel vanuit een cliënt-centered basishouding waarbij ik in afstemming met ouders vooral aan de slag wil gaan met wat het kind me wil vertellen.

Wat is mijn expertise?

Kinderen van 4 tot 12

Kinderen kunnen vanaf de leeftijd van 4 jaar tot en met 12 jaar terecht in de speelkamer. In deze ruimte staan empathie, echtheid, transparantie, congruentie en onvoorwaardelijkheid centraal.

Kinderen kunnen bij mij terecht voor...

  • Moeite met het zich kunnen uiten en/of omgaan met gevoelens
  • Weinig zelfvertrouwen & laag zelfbeeld
  • Nachtmerries en angsten
  • Moeilijke omgang met leeftijdsgenoten (pesten)
  • Moeilijkheden in het eigen lichaam zoals angsten, grenzen, spanning en ontspanning, stressklachten
  • Slaapproblemen of psychosomatische problemen
  • Moeilijkheden met echtscheiding en/of een nieuw gezin
  • Rouwverwerking en/of trauma (mishandeling)
  • Worstelen met een beperking of een diagnose

ADHD

Daarnaast neemt het begeleiden van (ouders van) kinderen en jongeren met een diagnose of vermoeden van ADHD een groot deel van mijn werken in beslag. 

Samen kunnen we nadenken over...

Diagnostiek

Als laatste versterk ik het diagnostisch team in het onderzoek naar aandacht- en concentratiestoornis, autisme en hoogbegaafdheid. Hier neem ik de anamnesegesprekken af bij ouders waarbij ik de volledige ontwikkeling doorneem vanaf de conceptie en op alle levensdomeinen.


Persoonlijke gegevens:

Telefoon: 0497/35.62.10
email: fabio@mcdestroom.be

Enkele weetjes over mij

Ik ben een zeer bezige bij en ben in mijn vrije tijd trainer- coach en jeugdcoördinator op onze korfbalclub.

 Na het jaren lang zoeken naar balans, kreeg ik zelf ook de diagnose ADHD toegeschreven waardoor ik zelf leerde om vanuit mijn talenten in het leven te staan. 

Zelf vind ik rust in het bijzijn van vrienden en familie, in lange wandelingen met onze hond en in het ontdekken van nieuwe plaatsen tijdens onze verre reizen.