Eric Van der Straeten

Over mij

Klinisch psycholoog - ELP 

Al van jongs af aan was ik nieuwsgierig naar hoe andere mensen dachten en voelden. Zelf had ik tal van vragen in mijn hoofd waarvoor ik om me heen niet zo snel een antwoord vond: hoe word je een vriend van jezelf? Wat zijn de regels van het leven en wanneer mag je deze doorbreken? Hoe wordt die onrust eindelijk rust? Wat doet me veilig voelen, alleen op mezelf en samen met anderen? 

 

Ik zocht de antwoorden in het luisteren naar andere mensen, in het lezen van boeken en het kijken van films. Boeiend en fascinerend maar de antwoorden kwamen pas echt toen ik mijn eigen binnenwereld ging ontdekken via opleidingen die me bij mijn gevoel en lichaam brachten. De denker die ik was mocht even rusten en mijn leven werd rijker doordat ik in het leven stapte in plaats van er over na te denken. Ik ontdekte terug de dingen die voor mij het leven de moeite waard maakten: verre trektochten in de natuur, schilderen, toneel spelen, dansen, muziek maken en zingen, stilte opzoeken, mensen ontmoeten en verbinden, aanraking en massage…

 

Deze beweging tussen de binnenwereld en de buitenwereld is iets wat voor mij een tweede natuur is geworden. The way out is the way in. Soms is het tijd om te praten, dan weer aanraken, spelen, zingen, schilderen… Hierdoor ervaar ik een hele grote ruimte in mijn leven die ik graag ook deel met anderen: ruimte om te voelen, ruimte om creatief te zijn, ruimte om jezelf te mogen exploreren, ruimte om te ontmoeten, ruimte om het niet te weten… Belangrijk hierbij is dat iedereen zich veilig voelt en dat er niets moet en veel kan.

Wat is mijn expertise?

Ondanks dat ik heel veel therapievormen heb bestudeerd (zowel systeemtherapie, oplossingsgerichte therapie, gestalttherapie als psychoanalyse), ligt mijn expertise in de ervaringsgerichte therapie: via het contact met je eigen lichaam en je gevoel ga je 

het probleem (bijv. Ik heb pijn of stress) als een richtingwijzer gebruiken naar meer begrip en kennis over jezelf. Je verkent de gevoelens en sensaties onder het probleem. Je wordt zo een vollediger en vrijer mens omdat je onbekende gevoelens en patronen hebt kunnen doorvoelen en erkennen: zo krijg je terug keuzevrijheid waar je voordien gevangen zat.

In deze ervaringsgerichte therapie gebruik ik tal van werkvormen afhankelijk van de behoeftes en noden van de client: praten en inzicht krijgen psycho-educatie, lichaamsbewustzijn en mindfullness, lichaamsgerichte therapie met aanraking of massage, muziek en zang, dramatherapie, beeldende therapie, opstellingswerk.

Klinische psychologie ┃ervaringsgerichte therapie 


Met deze vragen kan je

bij mij terecht

Je kan bij mij terecht bij steeds terugkerende problemen zoals relatieproblemen, chronische stress, verminderde levenskracht en drive, futloosheid, depressieve gevoelens en burn-out, (chronische) pijn die geen medische oplossing kent.

 

Verder alle problemen die te maken hebben met zelfliefde, piekeren, minderwaardigheidsgevoelens, grote verlegenheid en problemen om in contact te komen met anderen, zowel professioneel als privé. Moeite hebben om jezelf te uiten en te communiceren met anderen.

 

Vragen rond identiteit en waar je naartoe wil op je levenspad: hoe kan ik meer leven vanuit mijn eigen hart en bezieling? Hoe kan ik mijn leven meer vormgeven vanuit wie ik werkelijk ben?

 

Ik moedig mannen ook aan om bij mij te komen met hun vragen omdat het mijn missie is om mannen dichter bij hun gevoel en kracht te brengen. Voorbij het masker dat we vaak moeten hooghouden en dat ons eenzaam maakt ligt er nog een hele wereld aan mogelijkheden die we kunnen verkennen en ontdekken zodat we authentieker en vollediger kunnen leven.

 

Welkom!

Persoonlijke contactgegevens

Telefoon: 0485/41.37.08

email: eric@mcdestroom.be

Enkele weetjes over mij